Una exposició i un llibre recuperen un moment fonamental de l’evolució i el desenvolupament de Begues
L’aparició de les càmeres fotogràfiques va canviar la manera en què mirem al món. Possiblement per als més joves sigui sorprenent, avui en dia que les fotos s’emmagatzemen a centenars en un espai tan petit com és un telèfon mòbil, que hi hagués un moment en què una instantània d’un familiar que ja no hi era, d’un lloc estimat al qual no podíem tornar o d’un moment en la vida únic, fos una de les nostres pertinences més preuades. Ho eren i encara ho són.
Per això és tan important per a Begues l’exposició “Begues, imatges del passat” que avui posa en marxa a la Fundació Privada Col•legi Bosch l’Associació de Recerca Etnològica de Begues (AREB) i que s’acompanyarà de l’edició d’un llibre. En ella es recullen, amb un esforç de recerca i recopilació admirable, fotografies del nostre poble que cobreixen el període que va del 1900 al 1970.
Gràcies a la mostra tots els beguetans i beguetanes podem donar un cop d’ull, com mai hem pogut fer, al nostre passat comú. Com si es tractés de l’evolució d’una persona, podrem veure com el nostre poble es va transformant de manera progressiva i com varien els hàbits de la gent que hi viu. Serà exactament com si ens retrobéssim amb una àvia a la qual no hem pogut conèixer o que hem conegut poc i ja fa molt de temps.
Us vull convidar a tots i a totes a gaudir d’aquest projecte. No importa quant de temps fa que sigueu veïns o veïnes del municipi, ara aquests són els vostres carrers i espais públics i el seu passat, d’alguna manera, també us pertany.
De la mateixa manera vull subratllar el treball desenvolupat per l’AREB. Gràcies a la seva dedicació, ara disposem d’una col·lecció de fotografies que ens ajuden a entendre millor d’on venim i qui som avui.